BALK De tribunes lopen vol in sporthal de Trime. Bezoekers maken zich op voor de nodige wedstrijden van de jeugd- en seniorenteams. Voordat Paul Rienstra (voorzitter Jeugdcommissie) en Sjouke Stapersma (voormalig voorzitter Technische Commissie) zich bij de supporters voegen, vertellen ze eerst deze krant hoe anno 2017 de stand van zaken bij DBS is.

,,Vijf jaar geleden hebben we een Jeugd Beleidsplan opgesteld, omdat we een goede basis voor de club wilden en die begint nou eenmaal bij de jeugd”, legt Paul uit. ,,Zo trokken we onder andere Japke Postma aan als trainer. Zij is gediplomeerd en heeft een respectabele staat van dienst. Zo trainde zij ondermeer Stânfries IJlst.” ,,Volleybal heeft in Balk en omgeving veel concurrentie van voetbal en korfbal”, zegt Sjouke. ,,Waar meisjes vroeger bijna automatisch kozen voor volleybal, zien we dat dat nu ook vaak voetbal wordt. Gelukkig hebben we nu bij de jeugd al zes jaar een groepje A en B jeugd dat uit zo’n zeven spelers bestaat en is de CMV jeugd in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar van tien naar 25 spelers gegaan. Dat is natuurlijk een geweldige ontwikkeling. De kleintjes spelen om de week een toernooi in Workum en Sneek, de oudere teams gaan wat verder de regio in.”

„We zijn nu zo’n anderhalf jaar bezig met Japke. Het is mooi om te zien hoeveel energie ze erin steekt. Daarbij wordt ze goed geholpen door trainers vanuit DBS zelf. We hebben binnen de club ook zoveel kennis en ervaring die we kunnen inzetten. We zetten breed in bij DBS. Het moet niet zo zijn dat tussen de jeugdteams en de eerste teams van de volwassenen een groot gat valt. Iedereen is welkom en iedereen telt mee.” Ook bij DBS Dames 1 loopt het als een trein. Trainer Marco Draaisma is een ervaren man die eredivisie trainde.

,,We waren eerst bang dat hij DBS niet wilde trainen, want eersteklas was voor hem waarschijnlijk ondermaats”, aldus Sjouke. ,,Maar door de komst van talenten als Janny en Catharina Lyklema, Fenna Hoekstra en het aantrekken van ervaren speelsters als Sietske de Boer en Brecht Wittermans, was hij om en zei hij ja. Het team is in vijf jaar tijd drie niveaus omhoog gegaan en het speelt nu al in de tweede divisie, waar het nu ook alweer bovenaan staat. Dat is uniek voor een dorpsclub.”

,,Doordat DBS zo in de lift zit, verandert de sfeer op de tribunes ook”, vertelt Paul. ,,Mensen komen weer graag naar de wedstrijden. Het is spannend wat ze iedere keer weer krijgen te zien. Ook de inzet van vrijwilligers is fantastisch. Iedereen probeert op eigen wijze actief te zijn voor club. Daarnaast zijn we heel blij met de sponsoren, waaronder Auto Popma, Autoschade Kuiper en de Rabobank. Als het de club goed gaat, dan trekt dat ook weer nieuwe sponsoren aan. Zo werkt het nu eenmaal.”

Beide heren zijn nog altijd zeer actief binnen de club. Zo speelt Paul – naast zijn genoemde functie – in DBS Heren 1, en stopte Sjouke, na een actieve carrière van 23 jaar, met volleybal maar is hij nog wel assistent trainer. Allebei maken ze ook nog deel uit van de Sponsorcommissie. De club zit gewoon weg in hun bloed, zo kun je wel stellen. ,,We hopen dat DBS haar aantrekkingskracht blijft houden, en dat zowel nieuwe als oude leden zich vertrouwd voelen binnen de club”, zegt Paul.

,,Verder hopen we dat er door de nieuwe inrichtingsplannen voor Balk uitbreiding van zaalruimte komt”, besluit Sjouke. ,,Het is nu soms schipperen met de ruimte, en met wat kunst- en vliegwerk lossen we dit nog steeds wel op, maar het is wel lastig. Maar we zien het als een luxeprobleem. DBS is groeiende. De sfeer is fijn, het niveau is goed. Dat kan niet iedere club zeggen.”

Club Sponsoren

Facebook